želite objaviti članak ili obavijest na 

portalu udruge Pravnik?

uredništvo portala: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Ovdje možete skinuti OBRAZAC ZA RECENZIJU vašeg seminarskog rada koji želite objaviti u časopisu Pravnik, Pravila za objavu radova u časopisu Pravnik

 
Posjetitelja: 2039046

Žiro račun udruge Pravnik:

2360000-1101447487

U novom broju časopisa Pravnik pročitajte: PDF Ispis E-mail

Građenje na tuđem zemljištu kao temelj za stjecanje prava vlasništva


 U Republici Hrvatskoj nitko ne može graditi bez odgovarajućeg odobrenja nadležnog tijela. Institut građevinske dozvole, čije izdavanje nije moguće bez dokaza o pravu vlasništva ili pravu građenja, uz relativno oštre prekršajne sankcije za bespravne graditelje – može stvoriti privid da se bespravnoj gradnji pa tako i gradnji na tuđem zemljištu bez pravne osnove stalo na kraj. Međutim, mediji i statistike pokazuju da je bespravna gradnja gorući problem u Hrvatskoj, a u tom okviru (doduše, u manjem udijelu) nalazi se i institut koji se analizira u radu kolege Aleksandra Maršavelskog.........

Stjecanje vlasništva građenjem na tuđem zemljištu je izvorno stjecanje vlasništva na temelju zakona do kojeg dolazi kada neka fizička ili pravna osoba (graditelj) izgradi zgradu na tuđem zemljištu bez pravne osnove. Ova ustanova, kao i većina instituta građanskog prava, vuče svoje korijene iz rimskog prava, gdje je bilo dosljedno sprovedeno načelo superficies solo cedit, koje se u modernom pravu očitovalo kroz načelo pravnog jedinstva nekretnine. Republika Hrvatska je danas dio kontinentalnoeurUzorak Slikeopskih država koje se oslanjaju na rimsku pravnu tradiciju u uređenju ovog instituta, premda je u povijesti bilo zaokreta u suprotnom smjeru – ponajviše u srednjem vijeku i u doba socijalizma. Naše stvarnopravno uređenje je samo jednom iznimkom u ovom institutu odstupilo od načela superfices solo cedit - u situaciji kada je vlasnik zemljišta nepošten, a graditelj pošten, nekretnina će pripasti graditelju.
 Nove odredbe koje nam je donio Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZV) regulirale su situaciju kada su i vlasnik zemljišta i graditelj nepošteni. S obzirom na to da je na tu pravnu prazninu Marijan Derenčin ukazao još 1883., treba pohvaliti zakonodavca što je konačno odlučio popuniti taj nedostatak zakonskom regulativom.
 Ustanova stjecanja vlasništva građenjem na tuđem zemljištu u širem smislu obuhvaća i slučajeve prekoračenja međe građenjem, dogradnje, nadogradnje, preuređenje i ulaganje u zgradu, te građenje na tuđem pravu građenja. Ovdje treba istaknuti da je ponekad teško razgraničiti osnovni oblik građenja na tuđem zemljištu od ovih posebnih.
 Zbog značajnog zaokreta odredaba ZV-a u odnosu na prijašnji ZOVO (Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima), glede ovog instituta ni pravna teorija ni sudska praksa još nisu stigle odgovoriti na brojna pitanja koja su se otvorila njegovim stupanjem na snagu 1.1.1997., a koja bi se mogla naći pred hrvatskim sudovima. U ovom radu su ponuđena rješenja mnogih otvorenih pitanja, a uspješnost iznesenih odgovora će pokazati vrijeme.

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Pravnik.................

 
« Prethodna   Sljedeća »